F.A.Q.

Home/F.A.Q.
F.A.Q.2021-10-18T13:11:39+02:00

F.A.Q.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, of wilt u meer informatie? Neem contact op met één van onze medewerkers. We helpen u graag.

Frequently Asked Questions

Gebruikers
Beheerders
Respondenten

Gebruikers

Om toegang te krijgen tot BergOp, neemt u contact op met de applicatiebeheerder van uw instelling. Weet u niet wie dat is? Neem dan contact op met Praktikon.

Het wachtwoord moet minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 speciaal teken en 1 kleine letter bevatten. Verder moet het uit minimaal 10 en maximaal 70 karakters bestaan.

Uw gebruikersnaam, e-mailadres, de naam van uw organisatie of het woord ‘bergop’ mogen niet gebruikt worden, ook niet als onderdeel van uw wachtwoord. Daarnaast mogen de volgende woorden of cijfercombinaties niet worden gebruikt: ‘wachtwoord’, ‘123456’, ‘qwerty’, ‘111111’, ‘password’, ‘passw0rd’, ‘123123’, ‘123321’, ‘666666’, ‘7777777’, ‘654321’, ‘555555’, ‘google’, ‘123qwe’, ‘zxcvbnm’, ‘1q2w3’, ‘abc123’, ‘login’, ‘hallo’, ‘admin’.

Lukt het niet om uw wachtwoord te wijzigen? Neem dan contact op met uw applicatiebeheerder.

 1. Zoek de meting op in het menu ‘Metingen’.
 2. Klik op het Bewerken-icoon voor de meting (potloodje). Pas de vervaldatum aan en klik onderaan op ‘Opslaan en opnieuw verzenden’.

De respondent krijgt een nieuwe e-mail met de link. De vragenlijst is dezelfde, dus als er eventueel al vragen ingevuld waren, zijn deze antwoorden gewoon bewaard gebleven.

Er kunnen twee redenen zijn waarom u van een ingevulde vragenlijst geen profiel kunt openen:

 1. De respondent (bijvoorbeeld vader, moeder of cliënt) heeft wel alle vragen beantwoord, maar niet op “Definitief opslaan en verzenden” geklikt. Hierdoor staan de resultaten nog niet in BergOp. Vraag de respondent om alsnog op Definitief opslaan en verzenden te klikken.
 2. Het kan ook zijn dat de vragenlijst wel is opgeslagen, maar dat er geen passende normgroep is. Dat betekent dat BergOp geen scores kan berekenen omdat de leeftijd of het geslacht van de cliënt niet overeenkomt met een normgroep. Controleer of de leeftijd en het geslacht van de cliënt kloppen.
Het verschilt per vragenlijst welke scores er in het profiel verschijnen. Van de meeste vragenlijsten stellen uitgevers een handleiding beschikbaar die u zelf kunt aanschaffen.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de interpretatie van een specifiek profiel? Neem contact op met Praktikon.

Kijk eerst in het Overzicht beschikbare instrumenten of de vragenlijst die u zoekt beschikbaar is in BergOp.

Staat de vragenlijst in het overzicht?
Neem contact op met Praktikon om de lijst open te zetten voor uw organisatie.

Staat de vragenlijst niet in het overzicht?
Uw applicatiebeheerder kan contact opnemen met Praktikon om de mogelijkheden tot inbouw in BergOp te bespreken.

Controleer eerst of u geen typfouten heeft gemaakt:
Typ uw wachtwoord in Kladblok of Word en kijk of er geen fouten in zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ergens een hoofdletter staat of dat tekens niet goed worden weergegeven. Om tekens wel goed weer te geven, houdt u één seconde de Shift- en Ctrl-toets tegelijk ingedrukt op uw toetsenbord.
Klopt dit wachtwoord? Plak het dan in het loginscherm van BergOp.

Lukt inloggen nog steeds niet? Klik dan op ‘wachtwoord vergeten’ en vraag een nieuw wachtwoord aan. Weet u uw gebruikersnaam niet meer? Neem contact op met de applicatiebeheerder van uw organisatie.

De Google Authenticator app is gebaseerd op de tijd op uw telefoon, maar het kan zijn dat de tijd niet goed is gesynchroniseerd met de app. Dit lost u als volgt op:

 1. Ga op uw telefoon naar het hoofdmenu van de Google Authenticator app.
 2. Open het menu (drie puntjes onder elkaar) en ga naar Instellingen -> Tijdcorrectie voor codes -> Nu synchroniseren.

Als het goed is kunt u hierna weer succesvol inloggen.
De tijdssynchronisatie is alleen van toepassing op de interne tijd van de app, het heeft geen invloed op de datum- en tijdsinstellingen op uw telefoon.

Lukt het alsnog niet om in te loggen? Neem dan contact op met de helpdesk.

Installeer de Google Authenticator app op uw (nieuwe) telefoon en vraag de applicatiebeheerder van uw organisatie om de QR-code voor u te resetten in BergOp. Na het inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord krijgt u dan een nieuwe code te zien die u kunt scannen met de camera op uw telefoon.

NB Krijgt u geen nieuwe QR-code te zien maar blijft u het invulveld ‘authenticatie code’ op het scherm zien? Dan kan het zijn dat u uw internetbrowser opnieuw moet opstarten of dat u de cache (tijdelijk geheugen) van uw browser even moet legen.

Deze melding doet zich voor wanneer de ‘wachtwoord vergeten’ stappen niet volledig zijn doorlopen. Wanneer u deze melding krijgt, klikt u op ‘wachtwoord vergeten’ en vraagt u een nieuw wachtwoord aan.
Weet u uw gebruikersnaam niet meer? Neem contact op met de applicatiebeheerder van uw organisatie.

De foutmelding “De antwoorden zijn opgeslagen, maar het profiel kan niet getoond worden omdat er geen passende normgroep is” wordt getoond als de status van de vragenlijst “Ongeldig” is. De leeftijd of het geslacht van de cliënt vallen niet binnen de normgroep van de vragenlijst.

Controleer of de geboortedatum van de cliënt klopt.

Welke menuknoppen in BergOp voor u beschikbaar zijn is afhankelijk van uw Gebruikersrol.
Het kan zijn dat u een andere rol heeft dan uw collega’s waardoor u andere knoppen ziet dan zij. Neem contact op met uw applicatiebeheerder om te weten welke rol u heeft.

Ziet u bepaalde knoppen zoals “Opslaan” en “Wijzigen” niet? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de instellingen van uw computer/browser (compatibiliteitsmodus). Neem contact op met de technische helpdesk voor meer informatie.

Ga via de cliënt naar de Resultaten van een cliënt (klik op de knop ‘Resultaten’). Vink in het menu Resultaten de aanvangsmeting aan en de eindmeting van dezelfde vragenlijst en klik vervolgens op de knop ‘Effectprofiel’ rechts bovenaan. U ziet nu twee metingen terug in één profiel.

Afhankelijk van de vragenlijst ziet u alleen een verschilscore of ook een effect. Als er een effect wordt gegeven, ziet u ook een RCI (reliable change index).

De beheerder van een organisatie kan gebruikers toegang geven tot cliënten van verschillende locaties en modules (zorgvormen) binnen BergOp. Het kan dus zijn dat u geen toegang heeft tot cliënten van een locatie waartoe uw collega wel toegang heeft.

Vragen hierover kunt u stellen aan de applicatiebeheerder van uw instelling. Neem contact op met Praktikon als u niet weet wie dat is.

Voordat u BergOp kunt openen vanuit Care4, moet u eerst de disclaimer van BergOp accepteren. Dat doet u als volgt:

 1. Ga naar www.bergop.net.
 2. Log in met de gegevens die u in de mail heeft ontvangen.
 3. Accepteer de disclaimer en wijzig eventueel uw wachtwoord.

Vanaf nu kunt u ook via Care4 in BergOp inloggen.

In Careweb moet de cliënt actief worden gemaakt voordat hij in BergOp verschijnt. U doet dit via Formulieren -> BergOp dossier -> BergOp status.

Het kan zijn dat een e-mail niet is aangekomen. Controleer in dat geval de volgende twee dingen:

1. Heeft u een typfout gemaakt in het adresboek van de cliënt? Zo ja, pas deze aan en verstuur de vragenlijst opnieuw via het menu Metingen, door bij de betreffende meting op Bewerken (potloodje) te klikken. Hier kunt u de vragenlijst opnieuw verzenden.
2. Vraag de betrokkene of het kan zijn dat de e-mail in de SPAM-folder is beland.

Komt de e-mail nog steeds niet aan? Neem dan contact op met de technische helpdesk.

Let op: e-mails die vooraf zijn ingepland voor een bepaalde datum, worden ’s nachts verzonden.

Beheerders

Het wachtwoord moet minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 speciaal teken en 1 kleine letter bevatten. Verder moet het uit minimaal 10 en maximaal 70 karakters bestaan.

Uw gebruikersnaam, e-mailadres, de naam van uw organisatie of het woord ‘bergop’ mogen niet gebruikt worden, ook niet als onderdeel van uw wachtwoord. Daarnaast mogen de volgende woorden of cijfercombinaties niet worden gebruikt: ‘wachtwoord’, ‘123456’, ‘qwerty’, ‘111111’, ‘password’, ‘passw0rd’, ‘123123’, ‘123321’, ‘666666’, ‘7777777’, ‘654321’, ‘555555’, ‘google’, ‘123qwe’, ‘zxcvbnm’, ‘1q2w3’, ‘abc123’, ‘login’, ‘hallo’, ‘admin’.

Lukt het niet om uw wachtwoord te wijzigen? Neem dan contact op met uw applicatiebeheerder.

Beheerders kunnen een gebruiker aan BergOp toevoegen via het menu Beheren -> Gebruikersbeheer -> Gebruikers. Gebruikers ontvangen dan een e-mail met hun inloggegevens. De eerste keer dat de gebruiker inlogt, kan hij/zij het wachtwoord aanpassen.

Via ‘Importeren’ onder Gebruikersbeheer kunnen meerdere gebruikers tegelijk worden toegevoegd.

Bij sommige organisaties worden e-mails vanuit BergOp aan cliënten en/of medewerkers (bijvoorbeeld uitnodigingen voor vragenlijsten, herinneringen of meldingen) aangemerkt als spam of komen zelfs niet aan. Drie zaken zijn hierbij belangrijk:

 • Het kan zijn dat het SPF record niet juist is ingesteld. Om te voorkomen dat e-mails niet aankomen of in de spam belanden, kan uw ICT-afdeling/DNS-beheerder de mailserver van BergOp toevoegen aan de SPF records. Het SPF record voor BergOp is ‘include:email.bergop.net’. Om te controleren of het SPF record juist is toegevoegd, gaat u naar de volgende website: https://mxtoolbox.com/spf.aspx. Vul in het veld ‘domeinnaam’ het deel achter het ‘@’ van uw e-mailadres in. Als het goed is, ziet u hier nu een verwijzing naar ‘include:email.bergop.net’.
 • Het kan zijn dat de e-mails te weinig tekst bevatten. Bepaalde instellingen gebruiken een afbeelding in de e-mail templates, bij een gebrek aan tekst naast de afbeelding komt deze in de spam terecht. Controleer dus hoe uw e-mail templates zijn opgebouwd.
 • Tot slot kan een ‘broken link’, een ongeldige (niet-werkende) URL, in de e-mail ervoor zorgen dat de e-mail als spam wordt gezien. Controleer of dit bij u het geval is.

Hebt u vragen of ondervindt u problemen bij het toevoegen van het SPF record? Neem dan contact op met uw applicatiebeheerder of de technische helpdesk (050-850 01 82).

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van uw eigen mailserver. Neem hiervoor contact op met uw contactpersoon van Praktikon.

Controleer eerst of u geen typfouten heeft gemaakt:
Typ uw wachtwoord in Kladblok of Word en kijk of er geen fouten in zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ergens een hoofdletter staat of dat tekens niet goed worden weergegeven. Om tekens wel goed weer te geven, houdt u één seconde de Shift- en Ctrl-toets tegelijk ingedrukt op uw toetsenbord.
Klopt dit wachtwoord? Plak het dan in het loginscherm van BergOp.

Lukt inloggen nog steeds niet? Klik dan op ‘wachtwoord vergeten’ en vraag een nieuw wachtwoord aan. Weet u uw gebruikersnaam niet meer? Neem contact op met de applicatiebeheerder van uw organisatie.

Ga naar het menu Beheren -> Gebruikersbeheer -> Gebruikers en klik op het potloodje voor de naam van de gebruiker. Hier kunnen nieuwe locaties en modules worden aan- en uitgevinkt. Als bij een Gebruiker de optie “Alle locaties” is aangevinkt, krijgt deze gebruiker automatisch toegang tot nieuwe locaties.

Ga in het Home-scherm naar Beheren en klik onder Cliëntenbeheer op Aantal actieve cliënten. Selecteer de periode. Eventueel kunt u aanvinken of u de resultaten wilt opsplitsen per locatie.

Voor het invullen van vragenlijsten via BergOp hoeft u in principe niet extra te betalen. Soms worden vragenlijsten echter uitgegeven en vragen de rechthebbenden een vergoeding per afname. Het kan daarom handig zijn bij te houden hoeveel afnames er van deze vragenlijsten worden gedaan;

 1. Ga in het Home-scherm naar het tabblad Beheren en klik onder Applicatiebeheer op Aantal vragenlijsten.
 2. Selecteer de periode en de vragenlijsten waarvan u de gegevens wilt zien.
 3. Eventueel vinkt u Overzicht per locatie of Afnames per cliënt aan.
  • Klik op het hokje voor Overzicht per locatie als u per locatie wilt zien hoeveel afnames er zijn geweest.
  • Klik op het hokje voor Afnames per cliënt als u het aantal cliënten wilt zien waarvoor deze vragenlijst is ingevuld. U ziet nu dus niet het aantal afnames: als voor een cliënt een vragenlijst twee of meer keer is ingevuld, telt deze slechts één keer mee. Het verschilt per uitgever of zij kosten berekenen per afname of per cliënt.
 1. Klik op Excel. U ziet het aantal afnames (of aantal cliënten) per afnamemethode. U ziet bijvoorbeeld hoeveel lijsten op papier zijn afgenomen, hoeveel per e-mail, etc.

Om BergOp up-to-date te houden en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij uw wensen, worden er maandelijks updates uitgevoerd. Tijdens een update worden er kleine wijzigingen in BergOp doorgevoerd, zoals een aanpassing aan een vragenlijst of een toevoeging van een menuknop.

Alle applicatiebeheerders van de instellingen ontvangen altijd in de week vóór de update een overzicht van alle wijzigingen die gaan plaatsvinden.

Als beheerder kunt u een ROM-proces afsluiten door een Datum afsluiting in te vullen. Dit proces kan dan niet meer aan cliënten worden gekoppeld. Als er al metingen van dit proces lopen bij een cliënt, wordt dit proces gewoon afgemaakt.

Via BergOp kunt u e-mails met het verzoek tot invullen van een vragenlijst naar respondenten verzenden. Beheerders kunnen de inhoud van deze mails wijzigen. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

   1. Klik in BergOp op het menu Beheren en vervolgens op E-mailtemplates.
   2. Selecteer het template dat u wilt wijzigen, bijvoorbeeld de herinnering naar jongeren, of maak een nieuw e-mailtemplate aan.
   3. U kunt nu op twee manieren de tekst aanpassen en opmaken:
    a. Maak de mail op in Word. Plak deze tekst in het template via de knop ‘Plakken vanuit Word’.
    b. Typ rechtstreeks in het template dat u zojuist heeft geopend. Via de menubalk boven kan de lay-out worden aangepast. Als u bekend bent met HTML, kunt u via de knop ‘Broncode’ de lay-out ook wijzigen.

Kijk in de handleiding voor aanvullende instructies over het wijzigen van de e-mailtemplates.

Wilt u uw logo toevoegen aan de e-mailtemplates? Stuur uw logo dan door aan uw contactpersoon van Praktikon. Zorg ervoor dat u het logo op de volgende manier aanlevert:

   1. Sla uw logo op als .jpg afbeelding.
   2. Geef de afbeelding een korte, logische naam (bijvoorbeeld de naam van uw organisatie).
   3. Zorg dat de afbeelding van goede kwaliteit is, qua grootte 240 pixels breed.*
   4. Voor het gebruik van het logo in e-mailtemplates is het van belang om maximaal 1 afbeelding per e-mailtemplate te gebruiken. Zorg daarnaast voor voldoende tekst in de e-mail, om te voorkomen dat de mail als spam wordt gezien.

*Hoe u het formaat van een afbeelding kunt aanpassen leest u hier.

Als vragenlijsten niet in de export verschijnen, kan dat verschillende oorzaken hebben:

 1. De vragenlijst heeft een invuldatum die niet binnen het kader valt dat u heeft geselecteerd. Pas de invuldatum aan.
 2. De vragenlijst heeft een status “leeg” of “ongeldig”. Dit is bijvoorbeeld het geval als de lijst niet aan een normgroep gekoppeld kan worden (de cliënt is te oud of te jong), of als er onvoldoende vragen zijn ingevuld. Controleer dit.
BergOp is een online applicatie gericht op maatwerk. Ons doel is om het systeem zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de specifieke wensen en behoeften van uw instelling. Daarom kijken we graag samen met u naar wat BergOp voor uw instelling kan betekenen.

Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak of demonstratie.

Voor het in één keer toevoegen van grote groepen cliënten, kan de functie Importeren worden gebruikt. Dat werkt als volgt:

 1. Download het formatbestand voor importeren van cliënten.
 2. Maak een Excelbestand met alle cliëntgegevens volgens het format.
 3. Ga naar het menu Beheren en klik onder Cliëntenbeheer op Importeren.
 4. Klik op Bestand kiezen, selecteer het door u aangemaakte Excelbestand en klik op Importeren.

Let op: er kunnen maximaal 100 cliënten in één keer worden geïmporteerd en er kan per cliënt maximaal één ROM-proces worden toegevoegd.

Voor vragen, neem contact op met Praktikon.

Welke menuknoppen in BergOp voor u beschikbaar zijn is afhankelijk van uw Gebruikersrol.
Het kan zijn dat u een andere rol heeft dan uw collega’s waardoor u andere knoppen ziet dan zij. Neem contact op met uw applicatiebeheerder om te weten welke rol u heeft.

Ziet u bepaalde knoppen zoals “Opslaan” en “Wijzigen” niet? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de instellingen van uw computer/browser (compatibiliteitsmodus). Neemcontact op met de technische helpdesk voor meer informatie.

In Careweb moet de cliënt actief worden gemaakt voordat hij in BergOp verschijnt. U doet dit via Formulieren -> BergOp dossier -> BergOp status.

Er zijn verschillende koppelingen mogelijk, zie Koppelingen EPD voor meer informatie.

Papieren versies van de OBVL kunt u downloaden via www.praktikon.nl. Dit is gratis en u mag er zoveel afdrukken en afnemen als u wilt.

Als u al een BergOp-licentie heeft, kunt u ook gratis de OBVL via BergOp afnemen. Neem daarvoor contact op met Praktikon.

Kijk hier voor meer informatie over de schalen van de CBCL 1,5-5 of de CBCL 6-18.

Voor informatie over de interpretatie van de scores verwijzen wij u door naar ASEBA.

Ga naar het menu Rapporteren -> Export. Klik vervolgens achter Gebruikers op de roze knop Exporteren.

Kijk eerst in het Overzicht beschikbare instrumenten of de vragenlijst die u zoekt beschikbaar is in BergOp.

Staat de vragenlijst in het overzicht?
Neem contact op met Praktikon om de lijst open te zetten voor uw organisatie.

Staat de vragenlijst niet in het overzicht?
Neem contact op met Praktikon om de mogelijkheden tot inbouw in BergOp te bespreken.

In het menu cliënten klikt u op de onderstreepte link ‘Resultaten’. Vink in het menu Resultaten zowel de aanvangsmeting als de eindmeting van dezelfde vragenlijst aan en klik vervolgens op de knop ‘Effectprofiel’ rechts bovenaan. U ziet nu de twee metingen terug in één profiel.

Afhankelijk van de vragenlijst ziet u alleen een verschilscore of ook een effect. Als er een effect wordt gegeven, ziet u ook een RCI (reliable change index).

U betaalt per lijst die ingevuld wordt. Als u een herinnering verzendt of een lijst opnieuw verzendt kost dat dus niets extra.

U betaalt voor elke cliënt die die lijst ten minste 1 keer heeft afgenomen. Dus voor een cliënt die de lijst 1 keer afneemt betaalt u evenveel als voor een cliënt die de lijst 10 keer afneemt.
Indien uw organisatie gebruikmaakt van Citrix, is het mogelijk dat de dashboards geblokkeerd worden. Neem in dit geval contact op met de systeembeheerder binnen uw organisatie. In alle andere gevallen mag u contact opnemen met uw accountbeheerder of info@bergop.net.

Respondenten

Neem hiervoor contact op met degene binnen de organisatie die de vragenlijst naar u heeft verzonden. Deze persoon kan de vervaldatum aanpassen en u een nieuwe inlog geven.
De inlogcodes voor het Cliëntenportaal hebben vaak een combinatie van cijfers, kleine letters en hoofdletters. Vaak is het onderscheid tussen een o (letter) en een 0 (cijfer) of een i en 1 de oorzaak van het niet kunnen inloggen.

Komt u er dan nog steeds niet in? Vraag dan degene binnen de organisatie van wie u het wachtwoord heeft ontvangen om een nieuw wachtwoord.

Het kan zijn dat er geen vragenlijsten meer openstaan om in te vullen. Vraag degene die u de vragenlijsten heeft toegezonden om een nieuwe link.
Vraag dit na aan degene waarmee u binnen de instelling contact heeft.
BergOp is de applicatie die het mogelijk maakt om vragenlijsten digitaal in te vullen, maar uiteraard is het mogelijk om vragenlijsten op papier in te vullen.

Neem contact op met uw hulpverlener of het secretariaat van uw organisatie, zij kunnen u een papieren versie van de lijst sturen.

Neem hiervoor contact op met degene binnen de organisatie die de vragenlijst naar u heeft verzonden.
Ga naar de bovenkant